A Kormorán története

A Kormorán enciklopédia wikiből

Az együttest Koltay Gergely és Papadimitriu Grigorisz alapította 1976-ban. A kezdetekben akusztikus hangszereken (fuvola, töröksíp, gitár, hegedű, bőgő, köcsögdob) játszottak. Repertoárjuk énekelt versekből állt.

Első fellépésük a budapesti 25. Színházban volt Holdfényt vetettem címmel. Egy kislemezük jelent meg. Következő egész estés programjuk szövegeit már Koltay Gergely írta. A bemutató a Várszínházban volt Békeviselt nemzedék címmel. Muzsikáltak Kubában, Venezuelában, a Szovjetunióban. Egy berlini koncerten együtt léptek fel az olasz Canzionere del Lazio együttessel, mely élmény hatására Koltay elhatározta, hogy a népzenei motívumokat, népi hangszereket együtt szólaltja meg a rock hangszerparkjával. A Kormorán ezzel a lépéssel műfajt teremtett Magyarországon, ez a mai napig is játszott folk-rock zene.

A muzsikusok kicserélődtek a bőgőt felváltotta a basszusgitár, rock dob és elektromos gitár szólalt meg a töröksíp, citera, furulya, fuvola, hegedű mellett. (Koltay Gergely fúvós, Gál Péter hegedű, Kőszegi Péter basszusgitár, Csurgai Attila dob, Karagiannopulosz Poliviosz e.gitár, valamint Fekete Viktória ének). Később Papadimitriu Grigorisz visszatért a zenekarba, rendszeresen koncerteztek Budapesten az egykori Egyetemi Színpadon. Gyorsan ismertté váltak a hazai rock életben. Játszottak a Vár Klubban, a Kertészeti Egyetem klubjában, a SOTE klubban, az Ifjúsági Parkban, valamint sok vidéki helyszínen.

Zenéjükre felfigyelt az egykori Interkoncert és kiajánlották az együttest Nyugat-Európába. Így jutottak el egy tübingeni (NSZK) fesztiválra, ahol hatalmas sikerrel szerepeltek. Énekes-gitárosuk ekkor már Makrai Pál volt.

A német fesztiválon találkoztak Bernard Kleikamp holland szervező- és lemezkiadóval, aki átvette az együttes nyugati fellépéseinek szervezését. Ugyan így találtak egy német managert Oberhausenben, aki az akkori NSZK-beli koncerteket szervezte.

Első zenealbumuk a FOLK AND ROLL 1984-ben jelent meg, ekkor a zenekarhoz csatlakozott Margit József énekes-basszugitáros, Jenei Szilveszter gitáros, Neumayer László dobos, az eredeti felállásból csak Gál Péter hegedűs maradt.

Második albumuk LIVE IN HOLLAND egy hollandiai koncert felvétele, mely már akkor CD-n jelent meg, ami újdonság volt Magyarországon. A boltokban egyedül az Omega együttes és a Kormorán CD-jét lehetett kapni. Jellemző, hogy Koltay egy interjúban elmesélte, hogy pár évig meg sem tudta hallgatni a felvételt, mert nem volt CD lejátszója. Ebben a felállásban bejárták a nyugati fesztiválokat. Koncerteztek Svájcban, Franciaországban, Spanyolországban, Dániában, Németországban, Belgiumban, Szovjetunióban.

Hollandiában jelent meg harmadik zenealbumuk HUNGARIAN RHAPSODY címmel. Közben Magyarországon megjelentették a BETLEHEMI KIRÁLYOK című albumot, mely A TÉLI CSILLAG MESÉJE című karácsonyi zenés film (Koltay Gábor rendezésében) zeneanyagát tartalmazta. Az album megdöntött minden hazai eladási rekordot, amit verslemez valaha elért. Arany, majd Platina lemez lett. Ez követte az Anyák-napi verseket tartalmazó ANYÁMNAK című album, valamint a lírai dalokat tartalmazó SZERELMES ÉNEKEK. Jenei Szilveszter javaslatára elkészült Szlovákiában, Pozsonyban a KORMORÁN WITH SYLVESTER-CROSS TALKS című angol nyelvű zenealbum.

Később a zenekar számos személyi változások ment keresztül (pl.: Papp Gyula billentyű, Németh Gábor dob, Patai Tamás gitár, Csillag Endre, Bártfai György dob és sokan mások ). Összességében a zenekar 40 éves fennállása alatt több mint hatvan zenész, énekes fordul meg az együttesben.

1985-ben és 1986-ban a Kormorán készítette a Nemzeti Múzeum előtti hivatalos állami ünnepség zenei anyagát. Később ebből készült az 1848 című zenealbum. 1988-ban csatlakozott a Kormoránhoz Borhi Miklós és Szűts István. Ekkor készült Páskándi Géza librettója alapján az első rockopera A KÖLTŐ VISSZATÉR. Az előadás tíz teltházzal ment a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Azóta sok helyen bemutatták Magyarországon és határainkon kívül. Az akkori szabályok miatt a dupla lemezalbumot ki kellett csempészni Magyarországról.

A Kormorán játszotta több mint kétszáz alkalommal a Pesti Színházban a Kőműves Kelemen című színpadi művet, mely bakelit lemezen megjelent.

1993-ban készült a NEKÜNK MOHÁCS KELL?! című dramatikus játék a Magyar Szabadság Napja alkalmából (Koltay Gábor rendezésében). Ez követték Gödöllőn további előadások, melyek közül néhányat Koltay Gergely rendezett. A HŐSÖK TERE, A REMÉNYSÉG TEMPLOMA, A SZERETET HÍDJA, AZ UTOLSÓ SZÓ, a MAGYAR PASSIÓ, valamint a discográfiában felsorolt további művek.

A Kormorán együttes egyik különleges zenealbuma a ROCKUIEM, melyet az akkor újdonságnak számító komputer technikát felhasználva Koltay Gergely Oláh Alival készített. A Kormorán klubot alapított a VIII. kerületben, ahol havonta rendszeresen játszottak. Tagsági kártyát nyomtattak, maguk főzték a kötelező vacsorát a vendégeknek. Számos különleges vendégük is volt, például lengyel jazz muzsikusok, indiai zenészek etc.

Közben készítettek zenealbumokat színészeknek: Hegedűs D. Gézának, Benkő Péternek, Papadimitriu Athinának (lásd.: discográfia).

Az együttes szerzőgárdája készített albumokat Zalatnay Saroltának: PRIVÁT LEVÉL, AVE MARIA, Deák Bill Gyulának: MINDHALÁLIG BLUES, BILL KAPITÁNY BLUES CIRKUSZA, HATVAN CSAPÁS, A KIRÁLY MESÉI.

Szűts István és Koltay Gergely azóta rendszeresen együtt dolgoznak. Elkészült egy új formációval a HÚZD A HARANGOT zenealbum és egy új rockopera a ZÚGJATOK HARANGOK (akkori zenészek: Gáspár Álmos hegedű, Margresized-26_huzd_a_harangotit József ének-basszusgitár, Jenei Szilveszter ének-gitár, Németh Gábor dob, Koltay Gergely fúvós, Szűts István billentyűs hangszerek). Következő rockoperák az ELEKTRA MINDÖRÖKKÉ (Gyurkó László Szerelmem Elektra című drámája alapján írta és zenéjét szerezte, valamint a rockoperából készült filmet rendezte Koltay Gergely), A MEGFESZÍTETT (2000-ben és 2003-ban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon) végül Csíksomlyón A NAPBA ÖLTÖZÖTT LEÁNY. A Megfeszített rockoperát bemutatták a Felvidéken, Erdélyben, Ausztráliában és Magyarországon több helyen.

Koltay Gergely és a Kormorán készítette a zenét a Koltay Gábor rendezte JULIANUS, HONFOGLALÁS, SACRA CORONA című filmekhez.

A Honfoglalás film KELL MÉG EGY SZÓ című betétdala, valamint a Sacra Corona film KI SZÍVÉT OSZTJA SZÉT című betétdala és a Julianus FEHÉRLÓFIA ISTEN SZÜLÖTTE című betétdala elindult világkörüli útjára.

Különleges népszerűséget hozott az együttesnek.

Gáspár Álmos hegedűs a Honfoglalás film zenefelvételei után csatlakozott a Kormoránhoz. Azóta a zenekar közreműködésével komponált , hangszerelt és komputeren előkészített három zenés emlékművet A BÁLVÁNYOSVÁR LEGENDÁJA, A SZENT ANNA TÓ BALLADÁJA, GÁBOR ÁRON címmel.

A Rockfort együttes megszűnése után kialakult a Kormorán híres kilences tagsága (Mr.Basary, Géczi Erika, Tóth Renáta, Szabó Miklós, Nagy László, Zsoldos Tamás, Gáspár Álmos, Szűts István, Koltay Gergely) mely összetételben számos zenealbumot készítettek TILTOTT DALOK TILTOTT HANGSZEREKEN, MAGYARNAK LENNI HIVATÁSUNK, KAPUK, ISTENEM MAGYAR VOLT, SZÓLJON AKI LÁTTA, FARKASOK ÉNEKE stb.

A Kormorán különleges feladatra szánta el magát amikor az ős-magyar nyelv kutatásait felhasználva elkészítette a TÁLTOSOK FIAI című albumot, melynek kísérő füzetében megtalálhatók az énekelt eredeti szavak, valamint azok mai megfelelői.

Két album is elkészült egy elképzelt filmhez mely sohasem valósult meg: SZERELEMBŐL SZERELEMBE, ÁLMAINK ÚTJÁN.

Készült két zenealbum gyerekeknek SZAMÁRLÁZADÁS és JÁTÉK KARÁCSONYKOR címmel. A Kormorán albumot készített Hernádi Gyula novellája alapján SZKAFANDER címmel, valamint Kőrösi Csoma Sándor emlékére A SZÉKELYEK SZENTJE című kantátát. Különleges vállalkozás volt, amikor Koltay megszervezte a TÜZEK ELŐTT TÜZEK UTÁN című zenealbumot, melyen szerepelnek énekesek a Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról, a Vajdaságból, az Egyesült Államokból és Ausztráliából.

Az együttes kitüntették a MAGYAR ÖRÖKSÉG díjjal és a MAGYAR SZABADSÁGÉRT díjjal. Koltay Gergelyt megkapta a MAGYAR KOZTÁRSASÁGI ARANY ÉRDEMKERESZTET, valamint munkásságáért A MAGYAR VITÉZI REND NEMZETVÉDELMI KERESZTJÉNEK ARANY POLGÁRI FOKOZATÁT.

A Kormorán 2010-ben átalakult. Megmaradt a kemény mag: GÁSPÁR ÁLMOS hegedű, SZŰTS ISTVÁN billentyűs hangszerek, ZSOLDOS TAMÁS basszusgitár, KOLTAY GERGELY fúvós hangszerek. Hozzájuk csatlakozott FEHÉR NÓRA a Vajdaságból, VADKERTI IMRE a Felvidékről és a TransylMania erdélyi folk-rock együttes dobosa KARÁCSON ZSOLT, aki HERPAI SÁNDOR-t váltotta. ANTONI ARNOLD lett a Kormorán gitárosa, akit 2014 őszén SZEKERES ZOLTÁN követett e zenei poszton.

Az együttes azóta hat albumot publikált MAGYAR KETTŐS, A NEMZET SZOLGÁLATÁBAN a TransylMania együttessel közösen, VADKERT FEHÉRBEN, ANGYALOK ÉNEKEI, ENGEDJ MAGADHOZ, TITKOK KÖNYVE címekkel.

Szűts István ötvenéves születésnapjára megjelentette az ÖTVEN ÉV FEKETÉN FEHÉREN című szerzői albumát. Koltay Gergely is publikált szerzői albumot ÉGJEN NEKED A FÉNY címmel, melyen neves énekesek és színészek működnek közre.

Elkészült egy duett album Benkó Péterrel és Szulák Andreával TITKOS SZERETŐK címmel, melyből aztán Gyurkó László Az egész élet című drámájának felhasználásával Koltay Gergely játékfilmet rendezett.

Számos DVD őrzi a Kormorán koncertfelvételeit, filmjeit, filmzenéit, film kísérő zenéit (lásd.:filmográfia).

A Kormorán dalszövegeit részben egy könyv is őrzi: KELL MÉG EGY SZÓ, valamint megjelent egy másik könyv CD melléklettel: ŐRIZZ MEG ENGEM valamint egy riportalbum melyben Benkei Ildikó beszélget Koltay Gergellyel VETNI KELL ÉS VÁRNI ARATÁSIG címmel.

A Kormorán töretlenül folytatja hangversenyeit Sportcsarnokokban vagy Művelődési Házakban, Színházakban, falunapokon itthon és határainkon túl.

Koltay Gergely és Szűts István két rockoperát készített a Komáromi Lovas Színháznak TRÓJA és HONGOGLALÁS címekkel. Szűts István komponált zenét a GYERMEKEK FÉNYE című rockoperához, mely Don Bosco élete nyomán készült.

Koltay Gergely visszatekintett eredeti pályájához, mikor latin nyelvű oratóriumot komponált MISSA DE SACRA CORONA HUNGARIAE címmel, melyet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara valamint neves operaénekesek énekeltek (Bazsinka Zsuzsa szoprán, Wiedemann Bernadett alt, Molnár András tenor, Szvétek László basszus). Az együttest Balogh Sándor (a mű társszerzője) vezényelte. Az élő bemutatókon az alt szólamot Mészöly Katalin, a tenort Fekete Attila, a basszust Anatolij Fokanov énekelte, a karmester Balogh Sándor volt.

- Koltay Gergely -

2015. április 30.