Karácson Zsolt

A Kormorán enciklopédia wikiből
2015 karacsonzsolt 01.jpg

1975. május 1-én született Szegeden. Alapfokú zeneiskolai tanulmányait 13 éves korától a szegedi Király-Königh Péter Állami Zeneiskola ütős tanszakán végezte, ahol aktív tagja volt a Guiro ütős együttesnek, amely a mai napig működik az egyre újabb generációk tagjaival (itt említi Bedő Gábor tanár úr nevét, akinek nagyon sokat köszönhet emberileg és zeneileg is).

Ezzel párhuzamosan kezd zenélni a progresszív instrumentális metált játszó makói Ivanhoe nevű zenekarban. Főiskolai tanulmányait egész más területen, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszeripari Főiskolai karán végezi élelmiszeripari menedzser-mérnök szakirányon, majd ezt követően a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán szerez közgazdász diplomát, évekkel később pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ’Master of Business Administration (MBA)’ szakán diplomázik. A főiskolai és egyetemi évek alatt játszott a No Name nevű punk-rock zenekarban, a Variola nevű dark együttesben, az Útközband és a Firebirds nevű buli/cover zenekarokban. Mindeközben továbbra is játszoik a Guiro együttessel Santana műsort, illetve az ütős szekcióval hastáncos és afro-jazz tánc csoportot kísér. Később az államigazgatásban dolgozik, mellett tagja lett a Tribe nevű acid-jazz formációnak, a Triton nevű jazz triónak, majd a Jazzebell nevű zenekarnak, később egy Paul Simon tribute zenekarban ütőhangszereken játszik. Eközben kezd dobot tanulni Berdisz Tamásnál, akit mesterének tart, olyan zenésznek, akitől nemcsak a dobolást, de az igazi zenei érzékenységet és alázatot is megtanulhatja az ember, ha kellően nyitott.

Fordulatot hozott az életében, amikor 2008-tól kétlaki életet él Szeged és Székelyudvarhely között. Még ebben az évben bekerültem egy érdekes, több kézen/szájon átfutó ajánlás alapján a baróti TransylMania nevű zenekarba, meghatározott időre, mivel tagcsere miatt nagyjából 2 hónapig nem volt dobosuk. Ennek a zenekarnak a mai napig tagja vagyok, ez lett a határozott időből... Ugyancsak 2008-ban zenész barátokkal megalapítottuk az Inocsényka nevű csíkszeredai jazz / progresszív formációt, amellyel szintén a mai napig játsszuk saját szerzeményeinket. A Kormoránba is ezen a különös úton kerültem a Székelyföldről Budapestre 2012-ben. Számomra is meglepő volt a baróti TransylManiával ápolt kormorános barátságon keresztül eljutni Budapestre a Kormorán zenekarba muzsikálni, de hiszem, hogy véletlenek nincsenek, ennek így kellett lennie, és ez Szegedről soha nem valósulhatott volna meg. A forgatókönyv hasonló volt a TransylMania-ba való bekerülésemhez: az invitálás határozott időre szólt, de a zenekarban való közreműködésem azóta is tart…

Feleségemmel, és gyermekeinkkel élünk.

2015 karacsonzsolt 02.jpg

http://kormoranfolk.hu/kormoran_tagok/karacson-zsolt/ alapján