Gáspár Álmos

hegedű
Gáspár Álmos

1958-ban születtem Kézdivásárhelyen egy álmos vasárnapi reggelen. Apám portás volt. Amikor megszülettem épp dolgozott és mivel egész éjjel nem aludt ezért álmos volt. Így lettem én is Álmos. Tõle örököltem egy kis zenei tehetséget, mert õ a munka mellett zenész volt. Több hangszeren játszott, és fiából is zenészt próbált faragni. A helyi kántortól tanultam hegedülni, aki után a marosvásárhelyi Művészeti Líceumba irányítottak. Ott érettségiztem. Csak klasszikus zenével ismerkedtem, mert akkor minden más műfaj tiltva volt : mert az rontja a kezdő zenész stílusát.
Katonaként ismerkedtem meg a népzenével / román /. Leszereltem és könyvtáros lettem a kézdivásárhelyi Fafeldolgozó Vállalatnál, ahol a helyi néptánccsoport hegedűse lettem. Táncházakat szerveztünk és falvakba jártunk előadásokat tartani. A rock zenével 14 évesen próbálkoztam, a helyi BUMERÁNG együttes billentyűseként. / 1972-tõl 1992-ig /. Játszottam jazz zenészekkel, muzsikáltam – mint hegedűs, basszus gitáros vagy billentyűs – esküvőkön.
1980-tól a sepsiszentgyörgyi Vadrózsák Együttes prímása, késõbb vezetõje voltam 1989-ig – a forradalomig ! Az átalakult “Vadrózsák”, mely a forradalom után a “Háromszék” nevet kapta prímásként foglalkoztatott. 1992-ben a budapesti Állami Népi Együttesd meghívására átjöttem két évre Magyarországra. Azóta itt élek. Elõször Budapesten, majd Százhalombattán, jelenleg Iváncsán élek. A Duna Mûvészegyüttesnél korábban cimbalmon játszottam, de most hegedusként dolgozom. Hegedülök a “Mente” együttesben és a KORMORÁNBAN. A 70-es, 80-as évek során Romániában a Táltos együttessel több lemezt adtunk ki és három filmzenét is készítettünk.
Három gyermekem van !Kapcsolat

Koltay Gergely
koltaygergely@t-online.hu
+36 30 922-88-68
1126 Budapest, Hollósy Simon utca 16.

Legutóbbi hozzászólások