Szekeres Zoltán

 

Név: Szekeres Zoltán
Született: Budapest 1985.06.27

 

Iskolák:

1992-2000 Herman Ottó Általános Iskola

2000-2004 Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskola

2005-2008 MZTSZ Kőbányai Zenei Stúdió

2008- Budapesti Gazdasági Főiskola – Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar – Vendéglátás-szálloda szak

 

Albumok:

My name is Horty – Hortobágyi Gábor

Pandora’s Box 2010

A nemzet szolgálatában – Kormorán & TransylMania

Titkok Könyve – Kormorán

Mátyás az igazságos – rockopera

Gyermekek fénye – rockopera Don Bosco élete nyomán

Lámpás emberek – Kormorán

Torockói koncert, 2015. június 6. – Kormorán

Ave Maria – Kormorán

 

Pataki Józsi bácsinál kezdtem gitározni tanulni 12 évesen. ( Korábban Babos Gyulát és Szörényi Leventét is tanította ). Két év után Pavelka Gyulához kezdtem járni, nála is két évet töltöttem. Két gitártanárom volt még utána, de mindkettőjüktől csak néhányszor vettem órát ( Száraz Miklós és Mohai Tamás ). Majd jött a Kőbányai Zenei Stúdió, ahol Maróthy Zoltánhoz kerültem.

 

Zenekarok:

 

FunkYourSelf

2004-ben Takács ’Kanóc’ Roland (basszusgitár) és Mocsáry László (billentyűs hangszerek, vokál) barátaimmal elkezdtünk egy erős funk és rock alapokra épülő zenekart alapítani, FunkYourSelf néven. Pár évi keresgélés, próbálkozás után, 2006 júniusától Garami Gábor lett a dobos, majd február-március magasságában Csordás Leventét bevettük énekesnek. 2006 augusztusban tagcsere történt, a zenekar új dobosa Huszár Endre lett, majd 2007 elején Radovics ’Kyru’ László lett az új énekes. Végül a zenekar az underground szintről nem tudott semerre elmozdulni, így szétszéledtünk.

 

Egy ideig kifejezetten hobbiból zenéltem. Lőrincz Károly (Asphalt Horsemen) feleségével, Varga Lillával Kanóc révén ismerkedtem meg, és Katona Klári dalokat kezdtünk el játszani, kissé átdolgozva. Eleinte 4 majd 5 tagú zenekar voltunk, régi barátaimmal, Kanóccal és Mocsáry Lacival, a doboknál Belkovics Arnolddal. Végül akusztikus gitáros megszólalás mellett döntöttünk, Lilla maradt a fronton, mellé vokálozni és perkázni beszállt férje, Karesz. Csatlakozott hozzánk Végh Miklós szájharmonikán.  Nagyritkán fordul csak elő, hogy zenélünk – mint említettem – ez egy hobbi, jobban mondva „szerelem” zenekar.

 

ős Pandora’s Box

Időközben Kyru bekerült a Sáfár Öcsi vezette, újjá alakult Pandora’s Box zenekarba, amely az eredeti felálláshoz képest kibővült még egy gitáros poszttal. 2010-ben bekerültem a zenekarba. A felállás: Sáfár József (basszusgitár), Szabó István (dob), Szabó Péter (billentyűs hangszerek, vokál), Móré Imre (gitár), Radovics ’Kyru’ László (ének), és jómagam, Szekeres Zoltán (gitár). A zenekar pár tagcserét megélt, Szabó István után Bazsó József ült a dobok mögött egy évig, őt követte 2012-ben Fekecs Ákos. Szabó Péter helyére, aki a P.Mobil-ba igazolt át, Nagy Zsolt, becenevén Liszi került. Szervezési hiányosságok és kommunikációs problémák miatt 2014 szeptemberében kiléptem a zenekarból. Alapvetően szerettem a P.Box-ban zenélni, a kiválás óta jó barátok maradtunk. Nagyon sokat tanultam tőlük, és nagyon sokat köszönhetek nekik, de igazán soha nem éreztem magaménak a zenét, amit játszottunk. A tények azt igazolják, jól éreztem, hogy eljött a váltás ideje. Miután kiléptem a P.Box-ból, a nyögvenyelős, ugyanakkor élményekkel teli évek után beindult az élet.

 

ÉdesMindEgy

A kilépésem ideje tájékán megkeresett egy régi cimborám, Heiser Ádám, zenekar alapítás céljából. Még a kőbányás évek során ismerkedtünk meg, egy évfolyammal fölöttem járt, ének szakon, azóta elkezdett basszusgitározni is. A dobos Tiszai Vivien (ex – Ozone Mama), aki évfolyamtársam volt, szintén Kőbányán. Csak saját zene, saját szöveg, és csak magyarul, ez a trió koncepciója. A zenekar 2015 május 29-én lépett fel először, ahol kellő mennyiségű kész saját szerzemény híján, kénytelen volt  pár dalfeldolgozást  is játszani, hogy a műsoridő ki legyen töltve.

 

Kormorán

Szűts Istvánnal, vagy, ahogy én hívom, ’Pistabá’, a Kormorán zongoristájával még a P.Box-os éveim alatt ismerkedtem meg. Régi barátja, Kovács Jocó örömzenéléssel egybekötött kiállítást rendezett a festményeiből, ahova Sáfár Öcsit hívta basszusgitározni, Pistabát zongorázni, és én voltam a gitáros. Az énekesek Szánti Judit, Kyru és Kalmus József voltak. Pistabával egyből megkedveltük egymást, és 2013-ban hívott egy akkor készülőben levő rockopera gitár sávjait rögzíteni. Ez volt a Mátyás, az igazságos. Még abban az évben pár sávot rögzítettünk a karácsonyi Kormorán lemezre, amit a TransylMania zenekarral közösen készítettek. Majd 2014 októberében Pistabá megint felhívott, hogy nagyon sürgősen kéne jönni a Haverock stúdióba gitározni, az eredetileg felkért gitáros nem vállalta a felvételet. Az említett mű a 2015 májusában bemutatott Gyermekek fénye – rockopera, Don Bosco élete nyomán címet viseli. A gitársávok rögzítése után egy héttel megint felhívott Pistabá, hogy változások történnek a zenekar életében, volna-e kedvem beszállni a Kormoránba. Gondolkodás nélkül igent mondtam. 2014. december 19-én volt velük az első fellépésem. A zenekar felállása: Koltay Gergely, Szűts István, Zsoldos Tamás, Gáspár Álmos, Karácson Zsolt, Fehér Nóra, Vadkerti Imre, és jómagam, Szekeres Zoltán.

 

Így 2015 májusában a következőképpen tudom összefoglalni a jelenlegi helyzetet. Mindig is szerettem volna egy triót, a szabad, sokszor meglepetéssel teli muzsikálás miatt. Erre tessék, Ádámmal és Vivivel elkezdtük az ÉdesMindEgy zenekart. Ugyanakkor mindig is vonzott, hogy egy nagy létszámú zenekarban is zenéljek, ahol megszólal mindenféle földi jó. Erre megint tessék, bekerültem a Kormoránba, ahol a dob-basszus-billentyű-gitár felállás mellett van vokál gazdagon, hegedű, és fúvós hangszerek. A két zenekar teljesen más hangszeres gondolkodást igényel, viszont mindkét esetben figyelni kell, mint a vadászkutyának, és ha az ember tudja a dolgát, akkor igazán önfeledten lehet muzsikálni, aminek a közönség mindig örül.

 

2004 és 2014 között természetesen volt számos kísérlet zenekar alapításra, és volt részem alkalmi zenélésben is, de 2014 ősze óta helyére kerültek a dolgok. Már csak a Kormoránra és az ÉdesMindEgyre koncentrálok, jobbnak látom, ha nem aprózom el magamat.

 

Fontosabb események, ugyancsak a teljesség igénye nélkül

Talán 2008 tavaszán történt, amikor Nyáry Károly szolgáltatta a műsort lezáró dalt a Fábry Show egyik adásában. A kísérő zenekar a Kőbányai Zenei Stúdióból és egy vonós négyesből tevődött össze. A dobos Sramkó János, másik zongorista Halász János tanár urak voltak, Bősze Bea és Balogh Reni vokáloztak, és én gitároztam. Sajnos a basszusgitáros posztra egyáltalán nem emlékszem.

 

Ugyancsak 2008-ban történt, hogy a Kőbányai Zenei Stúdió, akkor már nem először részt vett az évente megrendezésre kerülő nemzetközi összejövetelen, melynek keretein belül számos európai országot egy-egy zeneiskola növendékei képviselnek pár napon át. A suliból Póka Egon és Halász János tanár urak kísértek ki minket. Baranyi László és Takács Nikolas voltak az énekesek, Szakadáti Mátyás a dobos, Tóth Zoltán a zongorista, és én voltam a gitáros, basszusgitáros abban az évben nem ment a csapattal, nem tudom miért, a felhozatal mindig jó Kőbányán. Az esemény Hammelburgban volt, a helyi zeneakadémián. A szervezők vegyes zenekarokba osztották be a növendékeket, akiknek ezek után dalokat kellett komponálni, és az utolsó két este előadni. Az a zenekar, amelyikben valamelyikünk benne volt, mindig nagy tapsot kapott.

 

2008 augusztusában Meersburgban voltam Bíró Zsuzsával és Mocsáry Lászlóval, egy kis vendéglátó muzsikálásra. Élményekben gazdag hónap volt, többet nem is írnék erről, mert akkor az egész hónapot el kéne mesélnem.

 

Egészségügyi okok miatt, Péter Gábor barátom kérésére, pár alkalommal beugrottam a Sonia & the Soulbreakers zenekarba helyettesíteni. A zenekar tagjai egyébiránt: Sonia Zambrano (ének), Mózes Zoltán (dob), Ratkóczi Huba (basszusgitár) és Péter Gábor (gitár), és Kyru (vokál)

 

A teljesség igénye nélkül csak a fontosabb zenekarokról írnék.

2004-2010 FunkYourself. Tagok: Takács ’Kanóc’ Roland (basszusgitár); Mocsáry László (billentyűs hangszerek); Csordás Levente (ének), őt követte Radovics ’Kyru’ László; Garami Gábor (dob), őt követte Huszár Endre; Szekeres Zoltán (gitár)

2008-2013 Katonadolog. Tagok: Varga Lilla (ének); Takács ’Kanóc’ Roland (basszusgitár); Mocsáry László (billentyűs hangszerek, vokál); Belkovics Arnold (dob); Szekeres Zoltán (gitár). Később átrendeződött a felállás, így lett: Varga Lilla (ének); Lőrincz Károly (vokál, perka); Végh Miklós (szájharmonika); és még mindig én gitároztam.

2010-2014 Pandora’s Box, azaz ős-P.Box. Tagok: Sáfár József (basszusgitár); Szabó István (dob); Móré Imre (gitár); Radovics ’Kyru’ László (ének); Szabó Péter (billentyűs hangszerek); Szekeres Zoltán (gitár). A zenekar megélt pár tagcserét, Szabó István után Bazsó József, őutána Fekecs Ákos került a dobok mögé. Szabó Péter kiválása után Nagy ’Liszi’ Zsolt lett a billentyűs.

2014- ÉdesMindEgy. Tagok: Heiser Ádám (ének, basszusgitár); Tiszai Vivien (dob); Szekeres Zoltán (gitár)

2014- Kormorán. Tagok: Koltay Gergely, Szűts István, Zsoldos Tamás, Gáspár Álmos, Karácson Zsolt, Fehér Nóra, Vadkerti Imre, és a sor végén ismét jómagam, Szekeres Zoltán.

2004 és 2014 között természetesen volt részem alkalmi zenélésben, egyik-másik komolynak is indult, de 2014 ősze óta már csak a Kormoránra és az ÉdesMindEgy-re koncentrálok, jobbnak látom, ha nem aprózom el magamat.

Szekeres Zoltán